Vyskúšajte si WebOS

Už ste si na internete prečítali aký je nový systém od Palm-u výborný, videli ste nejaké tie obrázky, zopár videí a uvažujete že by ste do toho aj išli. Ale… Predsa len by bolo lepšie si to najprv vyskúšať, nie všetky reakcie sú pozitívne a čo ak práve tá Vaša Životne Dôležitá Funkcia chýba? Lenže kde sa u nás dostať k nejakému WebOS telefónu?

Na to aby ste si na vlastnej koži vyskúšali ovládanie a rozhranie operačného systému nepotrebujete skutočný telefón. Zo stránok Palm-u si môžete bezplatne stiahnuť jeho emulátor a „vyšantiť“ sa na ňom dosýta. Navštívte stránku developer.palm.com a na nej nájdite odkaz na stiahnutie SDK. Aktuálna verzia je pre OS 1.4.5. Pre jej chod budete potrebovať javu a virtualizačný nástroj Sun VirtualBox. Emulátor je totiž pripravený ako obraz virtuálneho počítača. Inštalačné súbory SDK sú k dispozícii pre Windows, Mac OS X aj Linux.

Keď máte SDK (a VirtualBox) nainštalovaný, spustite program Palm Emulator (vo windows ho nájdete v zozname všetkých programov v priečinku Palm / webOS SDK). Zostáva si už len zvoliť či chcete spustiť emuláciu Pre alebo Pixi, potom už sa môžete pustiť do skúšania.

Emulátor ovládate myšou, ktorá zastupuje Váš prst. Text píšete priamo na klávesnici vášho počítača. Niektoré funkčné klávesy majú špeciálne funkcie:

  • Alt – predstavuje kláves „Option“ (oranžové resp. sivé tlačidlo na klávesnici telefónu)
  • Esc – funguje ako gesto „späť“ (na telefóne je to pohyb prstom sprava doľava po dotykovej oblasti pod displejom)
  • End – vyvolá alebo skryje zoznam aplikácií (Launcher)
  • Home – minimalizuje alebo maximalizuje aktuálnu aplikáciu
  • Šípky vľavo a vpravo – ak máte spustených viac aplikácií, umožnia vám rýchle prepnutie na ďalšiu alebo predošlú aplikáciu
  • Funkčnými klávesami môžete nasimulovať potrasenie telefónom (F5) alebo zmenu jeho orientácie (F6 – „normálne“ na výšku, F7 – „hore nohami“, F8 – na ležato vpravo a F9 na ležato vľavo). Ich efekt uvidíte len v aplikáciách, ktoré využívajú údaje z akcelerometra – napr. zmenu orientácie uvidíte vo webovom prehliadači. Aplikáciu, ktorá zareaguje na potrasenie telefónom som zatiaľ nenašiel.

Emulátor má aj niektoré obmedzenia:

  • Nefunguje zvuk, prehrávanie videa ani fotoaparát
  • Z emulátora nie je možné vytvoriť si Palm profil ani sa prihlásiť do už existujúceho profilu
  • Na emulátore nie je implementované tlačidlo Sym, ktoré na telefóne vyvolá virtuálnu klávesnicu s ponukou písmen s diakritikou, takže ste odkázaní na písanie bez nej.
  • Nefungujú „dvojprsté“ gestá na plynulé zoomovanie obrázkov alebo webstránok. Budete sa musieť uspokojiť iba s dvojklikom, ktorý spôsobí maximálne zväčšenie či zmenšenie obrázku.
  • V emulátore chýba AppCatalog.

Ak ste sa po prečítaní posledného bodu zľakli že nebudete môcť inštalovať žiadne aplikácie, nezúfajte. Dá sa to, len na to treba ísť trochu okľukou – cez program WebOS Quick Install. Ten si stiahnite zo stránok Precentral.net, najprv doporučujem preštudovať si tento návod, ktorý je zároveň aj úvodom do problematiky neoficiálnych aplikácií. Pomocou neho môžete inštalovať patche a neoficiálne „homebrew“ aplikácie. Doporučujem najmä aplikáciu Preware, ktorá Vám umožní inštaláciu patchov aj aplikácií priamo z prostredia WebOS. A samozrejme si nezabudnite nainštalovať slovenčinu 🙂

Webos Quick Install Vám taktiež umožní nasimulovať prichádzajúci hovor alebo SMS, či „podstrčiť“ údaje o polohe z GPS. V menu Tools zvoľte príkaz Linux Commandline a do príkazového riadku zadajte príkaz luna-send s príslušnými parametrami.

Aj napriek obmedzeniam, ktoré emulátor má, môžete získať z práce s ním celkom dobrú predstavu o schopnostiach vášho (potenciálneho) budúceho telefónu.

Tento obsah bol zaradený v Postrehy poznatky príhody. Zálohujte si trvalý odkaz.