Ako kúpiť Palm Pre?

Ak máte záujem o kúpu niektorého z WebOS prístrojov, nebudete to mať ľahké. Palm ich predáva len vo vybraných krajinách a len v spolupráci s mobilnými operátormi.

V Európe ich tak môžete oficiálne kúpiť len v Španielsku, Írsku, Anglicku, Francúzsku a Nemecku. Pritom všade okrem nemeckého O2 a Vodafone-u je nákup podmienený uzavretím zmluvy s niekoľkoročnou viazanosťou. Cenovo vychádzajú výhodnejšie u O2: Pre Plus za 361 € a Pixi Plus za 240 €. U Vodafone-u zaplatíte 449,90 € za Pre Plus a 299 € za Pixi Plus. O2 má navyše stále v ponuke pôvodný Palm Pre za 240 € vrátane bezdrôtovej nabíjačky Touchstone, ktorú samostatne predávajú za 49,99 € (Vodafone ju má o niečo lacnejšiu – iba za 44,90 €). Všetky uvedené ceny sú platné k 5.8.2010.

Pre našinca majú nemecké modely ešte jednu drobnú výhodu v podobe klávesnice s QWERTZ rozložením (pre mňa je to skôr nevýhoda, som zvyknutý na QWERTY). Naopak francúzskym modelom s AZERTY klávesnicami sa radšej oblúkom vyhnite.

Ak sa už do Nemecka vyberiete, dajte si pozor na to, že telefón musí byť prvýkrát zapnutý a aktivovaný ešte v Nemecku a s nemeckou SIM kartou. Bez tohoto úkonu Vám nebude fungovať sťahovanie platených (a v niektorých prípadoch vraj ani neplatených) aplikácií z AppCatalog-u. Toto obmedzenie nie je možné neskôr nijako obísť (ani hard resetom). Podľa všetkého je IMEI číslo telefónu spolu s kódom operátora, v ktorého sieti bol použitý prvýkrát, uložené natrvalo na serveroch Palmu (viď. tento príspevok na PreCentral).

Kvôli nákupu však nemusíte cestovať do Nemecka, môžete skúsiť Expansys alebo poprosiť niekoho na fórach, kto vám ho kúpi a pošle (napríklad tu). Na internete som dokonca našiel Pre v ponuke oficiálneho slovenského distribútora Palm-u (www.palm.sk), ale cena 590 € za rok starý pôvodný model je príliš. A nič na tom nemení ani fakt že v nej je zahrnuté aj Treo 750 „zdarma“.

Ak nebudete trvať na nákupe nového prístroja a uspokojíte sa aj s použitým telefónom, môžete skúsiť šťastie na eBay-i, kde môžete ešte ušetriť. A možno (tak ako ja) narazíte na úplne nový kus. Aj tu sa ale radšej uistite že telefón už bol aktivovaný.

Pre úplnosť ešte dodám že nákup v USA (či už osobne alebo cez internet) nie je dobrý nápad. Väčšina tam predávaných telefónov je určená pre CDMA siete a ani s ich GSM modelom, ktorý sa začal predávať nedávno v sieti AT&T, si u nás nezavoláte. Podporuje iba frekvencie 850/1900 MHz. Európske prístroje s podporou všetkých štyroch GSM frekvencií (850/900/1800/1900MHz) vám však v zámorí fungovať budú.

Tento obsah bol zaradený v Postrehy poznatky príhody. Zálohujte si trvalý odkaz.

11 reakcií na Ako kúpiť Palm Pre?

  1. Gambit povedal:

    Len dodam ze aktivacia funguje aj na Slovensku. Otestovane v T-Mobile. Urcite nefunguje O2, Orange by asi fungovat malo, podla vsetkeho zalezi od verzie webOS. Testovane na 1.4.1.

  2. mojpalm povedal:

    S O2 kartou ani mne aktivacia nefungovala, myslim ze to bude tym ze slovenske O2 nie je v databaze operatorov (/var/luna/data/CarrierNetworkSettings.db3). T-Mobile SK tam je a aj Orange Slovensko som tam videl, ale neskusal som. A aj to O2 by malo byt mozne tam doplnit, len neviem ake nastavenia tam treba vyplnit.

    A funguje ti aj stahovanie aplikacii z AppCatalogu? Podla toho co som sa docital na nete sa v AppCatalogu vobec nezobrazia platene aplikacie ak telefon nebol poprvykrat aktivovany u niektoreho oficialneho operatora. Mne funguje vsetko, mal som to stastie ze chlapik od ktoreho som Pre kupil ho chvilu pouzival.

  3. Gambit povedal:

    Ano, O2 sa da doplnit. Bez toho nejde EDGE, po doplneni do CarrierNetworkSettings vsetko fici ako ma. Keby to niekto potreboval, upraveny subor je tu:
    http://www.burrrn.net/stuff/CarrierNetworkSettings.zip

    Nahradil som tam Orange za O2, takze s tym suborom funguje T-Mobile a O2.

    Stahovanie aplikacii z AppCatalgu nefunguje vobec, ani free ani platene. Je to regionalne obmedzene, co je mega otravne, ale nic nove. Zatial ma to moc netrapi, kedze vsetko co potrebujem (web, facebok, icq…) ma webOS skvele integrovane, z coho som nadseny, lebo spoliehat sa na externe aplikacie so sebou vzdy nesie potencionalne problemy. A na zvysok funguje Preware. 🙂

    Ked niekedy budem v Nemecku, tak si to asi aktivujem na nemecky app catalog. Ale zatial mi to nechyba.

    A ked tak nad tym rozmyslam, musi byt aj nejaky sposob ako aplikacie instalovat manualne. Napriklad keby si ty nieco stiahol, neskusal si to nahrat niekomu inemu do Palmu?

  4. mojpalm povedal:

    Neviem ci s tym AppCatalogom budes mat uspech – vraj je dolezite s akym operatorom bol telefon prvykrat aktivovany, kod toho prveho operatora sa sparuje s IMEI cislom telefonu a Palm si to ulozi na svojich serveroch. Pri neskorsich aktivaciach uz to nie je mozne zmenit…
    Ja by som Pre bez moznosti instalovat dalsie aplikacie nechcel. Myslim ze bez nich straca telefon minimalne polovicu svojej hodnoty. Ale cez Preware by malo byt mozne stahovat aspon free aplikacie + aplikacie distribuovane cez web, mimo katalogu.
    Kopirovat aplikacie z jednoho Pre do ineho som neskusal, nepoznam nikoho v okoli kto by mal webos telefon. A ani v tom nevidim ziadny vyznam – kedze z katalogu sa daju nainstalovat naozaj len par pohybmi prstov a ani pri platenych aplikaciach to nestoji za tu namahu, cena vacsiny z nich je len okolo 1-2 eur.

  5. Gambit povedal:

    A ake aplikacie pouzivas? Zatial mi tam nic nechyba, ale moc som tie aplikacie nepozeral. Skus ma inspirovat. 🙂

  6. mojpalm povedal:

    hmm, to by stalo asi za dlhsi prispevok. Tak len v rychlosti zoznam mojich aplikacii:

    Z katalogu, free: FeedReader, Scracthpad, gpsDashboard Free, Paintr Lite, Convert, FillUps, ClockSync, AuctionMate, Google Calendar Search, Comics (plus par dalsich „blbiniek“, ktore vlastne ani nepouzivam, len sa mi ich este nechcelo zmazat)

    Z katalogu, platene: Poster, ToDo Classic, CheckBook

    Homebrew: Preware, Navit, Keyring, ClassicNote

  7. mojpalm povedal:

    aha, a este pre uplnost zoznam patchov, ktore mam nainstalovane: Character Counter, GPS in Device Menu, UberCalendar, Ringer Switch Icon, SMS Icon for Mobile Tagged Numbers Only, No Autodial from Call Log
    (a samozrejme slovenska lokalizacia…)

  8. Gambit povedal:

    Ahh super diky, idem pokukat.

    Tu navigaciu som uz videl niekoho spominat. Su k tomu aj slovenske mapy? Kde sa daju zohnat a ktore su najlepsie?

  9. mojpalm povedal:

    Daju sa pouzit bud mapy z projektu OpenStreetMaps (www.osm.org) alebo aj nejake komercne (vid. http://wiki.navit-project.org/index.php/Main_Page#Maps). Ja pouzivam tie z OSM – na webe si z mapy sveta vystrihnes tu cast, ktoru potrebujes. Mapa Slovenska ma okolo 100MB.

  10. Erik povedal:

    a ako doplnim ten subor? ked sa nedostanem dalej, len po nastavenia operatora a to je cele….skusal som webos quickinstall. ako sa nan pripojim, aby som mohol ten subor prepisat?

  11. palo povedal:

    Aj mna by celkom zaujimalo, ako dostanem ten fubor do fonu, som laik, tekze ani zdaleka netusim.

Nie je možné pridávať komentáre.