Kde získať aplikácie

Keďže Palm Pre aj Pixi patria do kategórie smartphone-ov, jednou z ich kľúčových vlastností je možnosť inštalovať ďalšie aplikácie.

Palm sa vydal rovnakou cestou ako ostatní výrobcovia smartphone-ov. Aplikácie do telefónu inštalujete z centrálneho katalógu. Inštalácia prebieha priamo z telefónu cez aplikáciu AppCatalog. V nej môžete vyhľadávať aplikácie podľa kategórií, obľúbenosti, ceny alebo zadaním kľúčových slov. Z katalógu môžete sťahovať aplikácie platené aj neplatené. Pred nákupom platených musíte v nastaveniach vyplniť údaje o platobnej karte, z ktorej budete platby uhrádzať. Mala by to byť karta vydaná v niektorej z „oficiálnych“ krajín, takže so slovenskou nepochodíte. Bez problémov však funguje napr. virtuálna karta z www.mywirecard.com (osobne vyskúšané).

AppCatalog

V aplikácii AppCatalog môžete taktiež zobraziť zoznam všetkých aplikácií, ktoré máte nainštalované a sťahovať ich prípadné aktualizácie. Tento zoznam je zálohovaný vo Vašom Palm-profile, takže po hard-resete sa všetky opäť automaticky nainštalujú. Bohužiaľ Vaše dáta ani nastavenia týchto aplikácií zálohované nie sú.

Podobne ako na iných platformách, aj tu musia aplikácie zverejnené v katalógu prejsť oficiálnym schvaľovacím procesom v Palm-e a zo zaplatenej ceny Palm prevedie vývojárovi 70% (po odrátaní daní). Na rozdiel od konkurenčných marketov aj store-ov, umožňuje Palm aj tzv. „webovú distribúciu“, bez schvaľovania. Vtedy aplikácii iba pridelí webovú adresu, z ktorej si ju používatelia môžu stiahnuť a nainštalovať. Takáto aplikácia nie je dostupná v katalógu a všetky náležitosti s jej marketingom a spracovaním platieb je na vývojárovi.

Obsah oficiálneho katalógu sa líši podľa toho, v akej krajine sa používateľ nachádza. Americkým používateľom sa tak zobrazia iné aplikácie ako napríklad nemeckým. Pri tom nerozhoduje aktuálna poloha telefónu, ale to, kde bol telefón poprvýkrát zaregistrovaný. Toto má jeden nepríjemný následok, týkajúci sa predovšetkým potenciálnych záujemcov zo Slovenska (a iných krajín, kde sa WebOS zariadenia oficiálne nepredávajú). Pokiaľ Váš telefón nebol pri jeho úplne prvom zapnutí zaregistrovaný v niektorej oficiálnej krajine, v katalógu neuvidíte žiadne aplikácie. Toto obmedzenie sa zatiaľ nepodarilo spoľahlivo obísť – ani neskoršia dodatočná registrácia s použitím SIM karty toho „správneho“ operátora nepomáha (vraj je výrobné číslo telefónu spárované s kódom prvého operátora u ktorého bol prihlásený a naveky uložené niekde na serveroch Palm-u).

Odhliadnuc od tohoto malého (ale pre niekoho podstatného) detailu je inštalácia aplikácií cez katalóg veľmi jednoduchá. No ak si chcete život trochu skomplikovať, môžete skúsiť inštaláciu neoficiálnych „homebrew“ aplikácií. Ale o nich až inokedy.

Tento obsah bol zaradený v Aplikácie. Zálohujte si trvalý odkaz.